Birey için aktiviteler bireyin yaşantısını ve ilgilerini yansıttığı sürece anlamlıdır. Bu anlamlı aktiviteler bireye kendini iyi ve yararlı hissetmesini sağlamaktadır. Herkes gibi demanslı hastalarda anlamlı sosyal etkileşime gereksinim duyar. Demanslı hastada sosyal etkileşim ve sosyal ilişkiler önemlidir. Davranışsal semptomların altında yatan nedenleri anlamaya veya azaltmaya, günlük aktiviteleri gerçekleştirme yeteneğini devam ettirmeye ve yaşam kalitesini arttırmaya katkı sağlamaktadır. Evde bakım ekibi, demanslı hastada sosyal etkileşim kurması konusunda destek olmalıdır.
GİRİŞİMLER
- Hareket etme yeteneği, günlük rutin programı, mental kapasitesi, iletişim kurabilme yeteneği, kültürel değerleri, çalışma öyküsü ve alışkanlıkları, boş zaman değerlendirme alışkanlıkları, en sevdiği müzik yada filmler gibi konularda bilgi toplanmalıdır.
- Demanslı hastanın ilgi alanları düzenli değerlendirilmelidir. Çünkü bu yetenekler ve ilgiler zamanla değişebilir. Hastalarda yeni ilgi ve aktiviteler gelişebilir.
- Aile ve demanslı hasta geçmiş öyküleri paylaşmaları konusunda cesaretlendirilmelidir.
- Fotoğraflara bakılarak hatıralar konuşulmalıdır.
- Yapılan her aktivitede demanslı hastaya açıklamada bulunulmalıdır. ( şu anda kolunu yıkıyorum gibi). Eğer hastanın bilişsel düzeyi düşük ise daha az sözcük kullanılarak sözsüz iletişime geçilmelidir. (kişinin koluna dokunularak gülümseme)
- Ev çevresinde aktivite fırsatları oluşturulmalıdır. Aile üyeleri ile birlikte güvenli bir çevrede yürümesi sağlanmalıdır.
- Demanslı hasta, büyümesine yardımcı olması için aile üyeleri ile birlikte bitki ve çiçek yetiştirme konusunda cesaretlendirilmelidir.
Bu Hizmeti Almak İster Misiniz?
İhtiyacınız olan sağlık ve bakım hizmetini seçin, iletişim bilgileriniz ile birlikte bizimle paylaşın. Uzman sağlık yöneticilerimiz ile en kısa sürede sizi arayalım.